Een wondermooie omgeving, prachtig architecturaal erfgoed, prestigieuze wijnen en uitzonderlijke restaurants: op maar drie uur rijden van Brussel biedt Reims u alles voor een topweekend. Bovendien vindt u er ook parkings met laadpalen voor uw geëlektrificeerde Audi. Op naar de Champagnestreek!
De kathedraal Notre-Dame de Reims aan de rand van het stadscentrum is op zich al een reis waard. Met zijn twee torens van 80 meter hoogte, 2300 beelden en bijzondere gebrandschilderde ramen is dit een van de meest indrukwekkende kathedralen van Europa. Niet voor niets werden Franse koningen hier meer dan 800 jaar lang gekroond.
Maar de onofficiële hoofdstad van de Marne heeft nog meer te bieden. Onder de heuvel van Saint-Nicaise bevinden zich de voormalige ondergrondse steengroeven waar vandaag de kostbare flessen van de champagnehuizen rusten. Die van Ruinart – opgericht in 1729 en hiermee het oudste champagnehuis – staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Taittinger, Veuve-Clicquot, Pommery, Martel en Charles Heidsieck beschikken samen over 57 kilometer aan galerijen, met plafondhoogtes tot wel 35 meter, waar de luxueuze mousserende wijnen hun smaak ontwikkelen. Rondleidingen bieden een inzicht in deze geheime wereld, uiteraard met een champagneproeverij als kers op de taart.
Op 7 april 1917 bombardeerde het Duitse leger de stad Reims met zo’n 20.000 granaten. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog was 60% van de stad verwoest. Maar in de jaren ‘20 van de vorige eeuw werd hij heropgebouwd in art deco-stijl.
Wandelt u door de stad? Dan ziet u een architectuur die doet denken aan Brussel, met enkele niet te missen pareltjes. Bijvoorbeeld de spitse torens van het Lallement-gebouw, de fraaie art nouveau-gevel van de Opéra-bioscoop, het verfijnde smeedwerk van de Carnegie-bibliotheek, het indrukwekkende glazen dak van de voormalige Au Petit Paris-winkels en de mozaïeken van de kelder van Mumm.
Toch is Reims niet een en al nostalgie. De stad biedt ook talloze mogelijkheden om culinair te genieten of champagne te kopen. Zo is er de wijnhandel Chai Léon, die zich specialiseert in onafhankelijke wijnboeren, of L'Épicerie Au Bon Manger, een wijnhandel waar u ook uitstekend kunt eten. Aline en Éric Serva serveren er magnums die u nergens anders vindt en gerechten zonder franjes, ideaal om energie op te doen tijdens uw wandelingen doorheen de stad.
Belgen voelen zich onmiddellijk thuis bij de innemende chef Arnaud Lallement van l’Assiette Champenoise. Hij is ongetwijfeld een van de toppers van zijn generatie, maar zijn succes en drie Michelinsterren hebben zijn goede humeur en gastvrijheid nooit beïnvloed. In zijn restaurant in Tinqueux, een klein stadje in de buurt van Reims, drukt hij al 25 jaar zijn eigentijdse stempel op elk gerecht. Zijn moeder is afkomstig uit Bretagne, en hij combineert de klassiekers uit die regio met de smaken van de Champagnestreek.
Het resultaat zijn combinaties van gerechten en champagne die u zullen doen smelten. Bijvoorbeeld tarbot met uitjes en beurre blanc, krabbenpoten, gerookte schelvis en Oscietra kaviaar. Moet u even bekomen van al dat lekkers? Dat kan perfect in een van de zes kamers en suites.
De uitstraling van Arnaud Lallement inspireert ongetwijfeld ook ander culinair talent in de streek. In het centrum van Reims zijn bijvoorbeeld de gerechten van de Japanse chef-kok Kazuyuki Tanaka, de voormalige rechterhand van driesterrenchef Régis Marcon van Clos des Cimes, zeer bijzonder. Zijn restaurant Racine is een ode aan de verfijning met maar vijftien zitplaatsen en een decor met uitzicht op een zen-tuin.
De bordjes ogen visueel gedurfd, met bijzondere smaakcombinaties. Hamachi en kamille, koningskrab en witte truffel, asperges en umeboshi, appel en roos: ga voor Frans-Japanse ontdekking met een 'omakase'-menu (de Japanse term die aangeeft dat u de keuze van de gerechten overlaat aan de chef). Marine Tanaka combineert deze smaakexplosie met champagnes uit de huiskelder. Reims verenigt contrasten, en verdient daarom beslist een bezoek.