Van Calais tot aan de monding van de Sommebaai combineert de Opaalkust de charme van ongerepte natuur met het comfort van authentieke steden en badplaatsen. Een ongewoon hoekje van Frankrijk, aan de poort van België, dat zowel wandelaars als golfers zal bekoren.
Blanc-Nez in het noorden en Gris-Nez in het zuiden. De grillige kliffen van deze beroemde kapen in Pas-de-Calais kijken uit op de Britse kust, die op heldere dagen zichtbaar is. Wandelaars en romantici zullen hun hartje ophalen bij deze bestemmingen. Op minder dan drie uur rijden van Brussel, langs een route met meer dan twintig elektrische oplaadpunten, vormen ze het begin van een adembenemende, schilderachtige route.
Volg de regionale weg 940 met de auto en geniet van het bochtige traject van Sangatte tot Fort-Mahon, aan de rand van de Sommebaai. Na alle prachtige zeegezichten is Audresselles de eerste halte, waar Hôtel de la Plage zich bevindt. Hier laat chef-kok Solène Elliott een frisse wind waaien in het familiebedrijf. Deze 25-jarige winnares van de Trophée Escoffier France 2020 serveert een moderne en toch bescheiden keuken, met de nadruk op zeevruchten. Tip: verleng uw ervaring door te overnachten in een van de tien kamers met zeezicht.
Voor u in Boulogne-sur-Mer arriveert, moet u beslist naar de prachtige badplaats Wimereux. Wandel langs de zeedijk en bewonder de prachtige villa's uit de belle époque en plan zeker een tussenstop bij een gastronomisch instituut: La Liégeoise. Na een kwarteeuw en een Michelinster (in 2017), gaf Alain Delpierre de fakkel door aan zijn zoon Benjamin, die de filosofie van het huis voortzet. Klassiek, elegant en authentiek – maar nooit stoffig. En dat alles met een panoramisch uitzicht op het Kanaal en Engeland in de verte.
Vijf kilometer verder naar het zuiden zit Boulogne-sur-Mer vol verrassingen. De onofficiële hoofdstad van de Opaalkust, de belangrijkste vissershaven van Frankrijk, is verdeeld in twee delen. In de benedenstad, met zijn bruisende maritieme leven, kunnen jong en oud de wonderen van de zeebodem ontdekken bij Nausicaa, het grootste aquarium van Europa. De sfeer in de bovenstad is compleet anders: je vindt er nog de oude stadsmuren en historische straatjes, een 13e-eeuws kasteel en een kathedraal met monumentale koepel. De crypte van de kathedraal en het kasteelmuseum herbergen een aantal prachtige collecties, met name uit de middeleeuwen en de oudheid.
De ene genesteld tussen de glooiende bochten van de kliffen, de andere in de rustgevende bossen van het achterland – golfbanen zijn een ander sterk punt van de Opaalkust. Golfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op maar liefst zeven golfterreinen in de regio, verenigd onder de noemer ‘Golf en Côte d'Opale’. Niet te missen is Le Touquet. Er is keuze uit twee banen, de recente forêt en de originele mer, beroemd om zijn mythische semi-blinde hole 10 en zijn indrukwekkende hole 11 van 422 meter, waar de wind zelfs de meest doorgewinterde spelers uitdaagt.
Le Touquet heeft ook andere geneugten in petto, zoals het casino en de autovrije straten met chique boetiekjes. Geniet van een paar momenten van luxe in deze badplaats met de bijnaam Paris-Plage, die veel weg heeft van Deauville. Denk: Anglo-Normandische architectuur en immense strand. Ideaal om te winkelen, paard te rijden of te fietsen in het uitgestrekte bos aan de rand van de stad, te midden van de bedwelmende geur van pijnbomen.
Het hoogtepunt van een reis naar de Opaalkust is ongetwijfeld de kans om het oeuvre van een van Europa's grootste culinaire meesters te ontdekken in Montreuil-sur-Mer. Alexandre Gauthier is chef-kok van La Grenouillère en een reeks etablissementen rondom. Hoewel het vlaggenschip de deuren tijdelijk moest sluiten door de overstromingen in de Canche-vallei in november 2023 – de heropening wordt later deze zomer verwacht – zijn er dus nog genoeg mogelijkheden om te genieten van de gastronomische variaties van de rebelse tweesterrenchef.
Op zijn meest recente adres, Sur Mer in Merlimont, spelen schelp- en schaaldieren de hoofdrol. Een ‘maritieme’ brasserie in een panoramische ruimte met een verfijnd decor dat doet denken aan Pure C van Sergio Herman in Cadzand. In Montreuil-sur-Mer is de aardse tegenhanger van Sur Mer Froggy’s Tavern: daar kunt u proeven van lekkers van het spit en het houtvuur. Op het menu laten onder meer gebraden speenvarken en piepkuiken het rijke plaatselijke boerenerfgoed zien. En dan is er nog Anecdote, waar Alexandre Gauthier de gerechten uit zijn kindertijd laat herleven. Het menu is een reis door zijn herinneringen, en spreekt boekdelen over de schoonheid van deze kleine hoek van Frankrijk.