Elke dag worden er over de hele wereld zo’n 8 miljoen wagens gewassen. Roll-over of ultramoderne geautomatiseerde wasstraat: de technieken evolueren voortdurend. Om te weten hoe u uw Audi op de juiste manier schoonmaakt, ging Audi op zoek naar de nieuwste trends.
Gemiddeld passeren Belgen vier keer per jaar langs een carwash. Een cijfer waarmee we heel hoog staan in vergelijking met andere Europese landen, en dat aantoont hoe belangrijk we onze wagens vinden. Maar is het verstandig om uw wagen zo vaak te wassen? Het antwoord is sowieso ja, en idealiter mag het zelfs vaker. In de eerste plaats omdat in de wet staat dat bestuurders hun autoruiten proper moeten houden, aangezien een goed zicht zorgt voor meer veiligheid. Ten tweede omdat wassen de slijtage van de carrosserie vermindert, de coating beschermt tegen corrosie en zorgt voor meer hygiëne in het interieur – op een vuil stuur kunnen negen keer meer bacteriën zitten dan op een toiletbril. U zou kunnen overwegen om de wagen zelf te wassen thuis, maar op de openbare weg is dit verboden vanwege de vervuiling door schoonmaakmiddelen en het hoge waterverbruik. Professionele installaties zijn veel zuiniger en efficiënter, en zijn daarom verplicht.
Het aantal carwashes in België wordt geschat op ruim 5.500: ongeveer 3.500 met selfservice, 1.600 roll-overs en 450 geautomatiseerde wasstraten. Hiertoe behoren zowel grote ketens als kleine lokale ondernemingen, maar voor iedereen draait het rond hetzelfde: water. Afhankelijk van de methode en het type apparatuur is er tussen de 100 en 600 liter water nodig om een wagen te wassen. Veel innovaties hebben een invloed hierop, meer bepaald recyclage- en hergebruiksystemen. De meest geavanceerde, die door een computer worden beheerd, zijn in staat om bijna al het afvalwater terug te winnen. Bovendien kunnen ook giftige stoffen – wasmiddelen, oliën en verbrandingsresten (o.a. de zeer schadelijke polycyclische aromatische koolwaterstoffen of PAK’s) – geëlimindeerd worden, en het water gefilterd voordat het opnieuw gebruikt wordt. Zo kan het gebruikte watervolume met bijna 90% verminderd worden.
Het interieur wordt uiteraard niet vergeten: hierover gaat een belangrijk deel van de huidige onderzoeken en ontwikkelingen. Vergeet de stofzuiger die niet onder de zetels past of waarvan de slang in de deur blijft steken, vandaag is het tijd voor stoom. Deze techniek werkt voor velgen of de onderkant van de carrosserie, maar ook in het interieur. Het grote voordeel is dat stoom doordringt tot in de kleinste hoekjes en gaatjes, en ervoor zorgt dat alle textiel opgefrist wordt met minder water. Desinfecteren met UVC-stralen, die al meer dan een eeuw bekend staan om hun kiemdodende eigenschappen, is tijdens covid opnieuw actueel geworden. Deze methode blijkt de meest betrouwbare om te zorgen voor diepgaande hygiëne. Het wassen van uw wagen is dus een echte noodzaak, waarbij al deze innovaties ervoor zorgen dat ecologische problemen vermeden worden. De carwash van de toekomst heeft ongetwijfeld nog interessante verrassingen in petto.