Studio VANTOT komt met een eigentijds en duurzaam antwoord op de typische straatverlichting die we allemaal kennen. Sunseeker is een installatie met tolvormige lampen op zonne-energie, die de zon opzoeken om het oplaadproces te verbeteren. Een project op het snijvlak van design en kunst.
Het Nederlandse ontwerpersduo Studio VANTOT, dat bestaat uit Esther Jongsma en Sam van Gurp, is gedreven door de drang om te creëren en te innoveren. De wereld van verlichting is een van hun specialisaties: interieurverlichting, maar ook ontwerpen voor de publieke ruimte. “De wereld van de straatverlichting is nog steeds vrij conservatief. Met Sunseeker zoeken we het contrast op via een duurzaam, eigentijds en interactief ontwerp dat een interessante spanning creëert: is het kunst? Is het straatverlichting? Of is het iets tussenin?”, vertelt Esther Jongsma.
Een dubbele kabel met tolvormige verlichtingsmodules is het antwoord van Studio VANTOT op klassieke straatverlichting. De lampen zijn bovendien dynamisch en interactief. De slimme modules, die zonne-energie opvangen via flexibele zonnepanelen, zijn uitgerust met lichtsensoren. Deze zorgen ervoor dat elke lamp individueel rond zijn as kan draaien, net zoals zonnebloemen die zich richten naar de zon. Bovendien kunnen ze ook over de lijn bewegen naar de zonnigste plekken, waardoor ze nooit onnodig in de schaduw hangen. Dit zorgt voor een verrassend element in een doorgaans vrij afstandelijke stadsomgeving.
Zodra de zon ondergaat, werkt Sunseeker als een gids door de nacht. Hierbij wordt de opgevangen zonne-energie gebruikt om de omgeving van licht te voorzien. Esther Jongsma: “Wij geloven niet per se in het maken van de meest efficiënte zonnecel, maar willen zonnecellen integreren in zoveel mogelijk oppervlakken. Dan wordt het logischer om te gebruiken. Nu moet je bij wijze van spreken kiezen tussen duurzaam en mooi, en dat levert veel weerstand op.” Ook ’s nachts kunnen de modules bewegen, en zorgen ze voor interactie met de mensen in het park door hun lichtintensiteit en kleur aan te passen. De onderkant van de lichtmodules licht op wanneer deze wandelaars detecteert, wat het veiligheidsgevoel in de buurt vergroot.
Een project als Sunseeker zorgt voor verwondering, maar stimuleert ook een andere manier van denken over duurzaamheid. “We zorgen voor poëzie en menselijkheid in iets technisch. Bij ons wordt technologie altijd slim en logisch geïntegreerd in het esthetische ontwerp. Dat is voor ons de kracht van goed design”, aldus de ontwerpers. Het ontwerp en de constructie zijn bovendien volledig modulair: elk afzonderlijk onderdeel is vervangbaar en herstelbaar. Dit maakt de armaturen milieuvriendelijker en voordeliger, aangezien enkel de kapotte stukken vervangen moeten worden in plaats van de hele lamp. Resultaat? Minder materiaalverspilling en kosten. Bovendien kan de lichtketting makkelijk in elke stedelijke omgeving geïntegreerd worden, aangezien deze in de lengte aanpasbaar is. Sunseeker werd specifiek voor het Victoriepark in Eindhoven ontwikkeld, maar heeft veel potentieel om ook elders geïnstalleerd te worden. Binnenkort in een straat of park in uw buurt?