De oceanen schoonmaken, de plastic afvalberg verkleinen en nog meer vervuiling voorkomen. Met een holistische aanpak behaalt de start-up Everwave veelbelovende resultaten over de hele wereld. Een schoolvoorbeeld daarvan is te zien in Thailand, met de steun van de Audi Environmental Foundation.
Het probleem aanpakken bij de bron. Die woorden vatten de kern van de filosofie van Everwave samen. De Duitse start-up, die iets minder dan tien jaar geleden werd opgericht, heeft het speelveld op het gebied van plasticvervuiling drastisch veranderd. Zonder valse beloften, maar met een efficiënte en pragmatische aanpak bouwde Everwave stevige samenwerkingen op – onder andere met de Audi Environmental Foundation. Daardoor kon het bedrijf concrete acties ondernemen die schoonmaak, bewustwording en preventie combineren. Door lokale partijen consequent te betrekken en wereldwijd rekening te houden met de lokale omstandigheden, slaagde Everwave erin om geavanceerde technologische oplossingen te implementeren zonder regionale dynamieken of ecosystemen te verstoren.
Everwave is momenteel actief in Servië, Cambodja en Thailand. Het is in dat laatste land dat de start-up zich aansloot bij Audi. Net als bij andere interventieprojecten maakt Everwave gebruik van drones en speciale camera's, ondersteund door een architectuur van kunstmatige intelligentie. Dit systeem detecteert afvalmassa’s aan de oppervlakte van oceanen, meren of rivieren en levert vervolgens de nodige informatie om het slimme afvalinzamelingsschip CollectiX in te zetten. In Bangkok werkt Everwave samen met de lokale ngo TerraCycle Global Foundation, die verantwoordelijk is voor het sorteren en verwerken van het afval. “Vorig jaar is er 66 ton afval uit het water gehaald”, licht Clemens Feigl, CEO van Everwave, toe. “Ook creëerden we vier fulltimebanen op de locatie en plaatsten we zes barrières om de afvalstroom te stoppen. Als alles goed gaat, zal er binnen tien tot twintig jaar geen afval meer te vinden zijn in de Chao Phraya-rivier en haar zijrivieren.”
Ook bewustwording en educatie maken deel uit van het project, met als credo: al doende leert men. Leerlingen van verschillende scholen rond Bangkok namen vanaf het begin deel aan schoonmaakacties langs de oevers van het Phasi Chareon-kanaal, dat uitmondt in de Chao Phraya, de belangrijkste rivier van het land. Deze rivier stroomt door de hoofdstad en mondt 35 kilometer verder westwaarts uit in de Golf van Thailand. Elk jaar wordt er ongeveer 385 ton afval in de oceaan gedumpt langs deze drie stroomgebieden. Na het verzamelen van resten, afval en puin, zetten de leerlingen hun eigen recyclagesystemen op binnen hun scholen. Dit stelt hen niet alleen in staat om de vervuilingscycli en de gevaren van plastic voor het milieu beter te begrijpen, maar ook om hun leef- en leeromgeving schoner te maken. Met de steun van de Audi Environmental Foundation en Everwave begeleidt de TerraCycle Global Foundation dit werk het hele jaar door, door de leerlingen en onderwijsteams te ondersteunen en te helpen bouwen aan een duurzamere toekomst.