“Het is belangrijk om altijd het juiste evenwicht te vinden”
Audi België Sustainability
Audi Brussels biodiversiteit projecten

“Het is belangrijk om altijd het juiste evenwicht te vinden”

Het stimuleren van de biodiversiteit op de productiesite van Audi loopt als een rode draad door de missie van Cathy Massart, biodiversiteitsmanager bij Audi Brussels. En dat vertaalt zich meer en meer in de praktijk: twee nieuwe projecten zagen ondertussen het licht. Een ideale gelegenheid om de balans op te maken.

Leestijd: 6 min

“Het is belangrijk om altijd het juiste evenwicht te vinden”

Een jaar geleden vernamen we meer over uw bijzondere rol bij Audi Brussels, namelijk het stimuleren van de biodiversiteit. Een thema dat bij Audi steeds belangrijker wordt. Ik neem aan dat dit in de voorbije 12 maanden niet veranderd is?

Inderdaad. Zelfs tijdens de pandemie ging Audi door met zijn Mission:Zero (om de ecologische voetafdruk van de productiesites te verkleinen, nvdr) en dus bleven we onvermoeibaar verderwerken. Op het moment dat we elkaar spraken, liepen sommige projecten wat vertraging op. Maar ondertussen is de ontwikkeling ervan verdergegaan. Er zijn dus twee projecten waar we het vandaag over kunnen hebben: één ervan is al gerealiseerd, de ander zal dat binnenkort zijn.

Geweldig nieuws! Laten we starten met wat al is gerealiseerd ...

Onze partner Bee-O-Diversity, over wie ik al vertelde in het vorige interview, hielp ons het centrale eiland van de fabriek te transformeren. Voorheen bestond deze zone uit banken en een kort gemaaid gazon dat vaak onderhevig was aan droogte. Vandaag bestaat deze ruimte uit diverse, meestal lokale planten. Alles werd opnieuw ontworpen met fruitbomen, meerstammige bomen, gevarieerde beplanting ... De grootste ruimtes zijn bloemenweides geworden. Het werk werd uitgevoerd door Les Jeunes Jardiniers, een non-profitorganisatie die mensen met een beperking in dienst heeft, en zo een sociale dimensie aan het project toevoegt.

Hoe verloopt de integratie van deze nieuwe zone?

We zitten nog in een leerfase. Er zijn nog veel vragen, vooral over het onderhoud. Wanneer maaien, snoeien, water geven? Sommige planten groeiden ... verrassend. Het ziet er heel anders uit dan een tweewekelijks gemaaid gazon en de bloei is niet het hele jaar door gelijk. Dus voorlopig werken we met vallen en opstaan. We kijken naar wat werkt en wat niet. We trekken lessen en verbeteren de situatie. Het is een nieuwe manier van naar de natuur kijken, maar de basis is er en we zijn blij dat we dit project hebben opgestart. We moeten zo doorgaan.

Welke lessen kunt u ondertussen al trekken?

Heel interessant is dat we geen water dienden te geven door het bijzondere weer van de afgelopen zomer. Bovendien houdt een dichtbegroeide natuur het water beter vast, waardoor deze zones meer stressbestendig zijn. Bij slecht weer nemen ze meer water op, bij weinig regen drogen ze minder snel uit. Of dit in de praktijk ook zo werkt, zullen we te weten komen in warme periodes.

Wat zijn de reacties van het personeel van de fabriek?

Werknemers lijken graag gebruik te maken van deze aangename ruimte om te pauzeren, koffie te drinken en een praatje te slaan. Ze gaven ons snel hun mening of deelden zelfs enkele handige onderhoudstips. Het gebied wekt dan ook interesse. Persoonlijk neem ik er ook mijn pauze, en ik merk dat mensen er een goed gevoel bij hebben.

Hebt u deze nieuwe ruimte officieel kunnen presenteren?

We hebben veel gecommuniceerd met de medewerkers, van het begin tot het einde van de werkzaamheden. Gezien de huidige gezondheidssituatie konden we geen groot evenement organiseren. Wel schonken we iedereen een zakje zaden, en gaven we ook advies over het onderhoud van een gazon met meer respect voor de biodiversiteit. Ook hebben enkele medewerkers deelgenomen aan workshops om insectenhotels en nestkasten te maken, die komend voorjaar in gebruik worden genomen.

Laten we het nu even hebben over het tweede project ...

Dit betreft de installatie van groendaken op de twee nieuwe gebouwen van de site van Audi Brussels. Als alles goed gaat, moeten ze vóór eind 2021 geplaatst zijn. Hierbij worden grassen, vetplanten en ook verschillende soorten bloemen geplant op het dak van technische gebouwen met één verdieping.

Wat zijn de voordelen van zo'n dak?

Er zijn twee belangrijke voordelen. Ten eerste kunnen ze als buffer fungeren bij het vasthouden van water, zodat dit bij hevige regenval niet direct naar de riool vloeit. Ten tweede kan de laag aarde dienen als extra isolatie. In de zomer warmt het gebouw minder snel op en in de winter houdt het de warmte beter vast. Uiteraard zullen deze voordelen in de praktijk nauwkeurig in het oog moeten worden gehouden. Maar als de resultaten goed zijn, waarom zouden we dan niet uitbreiden naar andere platte daken op de site?

Inderdaad twee veelbelovende projecten. Tot slot, hoe ziet u het jaar 2022?

Dit wordt een jaar van consolidatie. De projecten die intussen opgestart werden, moeten we in goede banen leiden om ze verder te doen groeien. En we moeten het doen met wat de natuur geeft. De aanplantingen mogen we bijvoorbeeld niet uit hun voegen laten barsten. We moeten altijd het juiste evenwicht vinden. Er zijn dus veel werkpunten, maar we gaan door.

Ons doel blijft hetzelfde: het stimuleren van de biodiversiteit in de omgeving van een autofabriek. En alle initiatieven zijn goed om dingen te veranderen.