Veiligheid is een familiekwestie bij Audi
Audi België Lifestyle
Veiligheid is een familiekwestie bij Audi

Veiligheid is een familiekwestie bij Audi

Crashtests zijn al jaar en dag een must voor alle wagens die op de markt komen. Hun succes is dan ook vaak een staalhard verkoopargument. Bij Audi zit de veiligheid van de modellen gewoon in het DNA van het merk. Al 75 jaar lang.

Voor de naam Audi bij iedereen bekend werd, maakte het merk deel uit van een groep van vier constructeurs: Auto Union AG. Een van de merken, DKW, kwam in 1945 op het idee om een crashtest uit te voeren door een wagen van een heuvel af te laten rollen. Met die historische test in het achterhoofd, blijft Audi de veiligheidscontroles jaar na jaar verbeteren

Leestijd: 6 min

Safety Family

Veiligheid staat centraal in het crashtestlabo

Audi bouwde zijn eerste ‘crashtestlabo’ in 1970, in Ingolstadt. Dat moest de gevolgen van een ongeval zo goed mogelijk reproduceren. Vandaag is datzelfde labo nog altijd de ideale testomgeving voor Audi. Het merk kan er snel grote stappen zetten op het gebied van autoveiligheid.

Vooral dankzij het gebruik van camera's nam de nauwkeurigheid van metingen toe. Zo slaagde Audi er in een paar jaar tijd in om in 1986 zijn eerste innovatie te patenteren: het ‘Procon-ten’-systeem, ofwel programmed contraction and tension – systeem.

Het principe: bij een frontale aanrijding werd het stuur naar achteren getrokken en werden de veiligheidsgordels voorin opgespannen. Dit dankzij de verplaatsing van de motor naar het interieur van de wagen, via een systeem van staalkabels en spanrollen. Op die manier verminderde het risico op verwondingen aan het hoofd van de bestuurder aanzienlijk. Pas na de introductie van airbags in alle modellen, werd dit systeem afgeschaft.

Tests gebaseerd op reële wegomstandigheden

Tot de jaren 90 was de analyse van ongevallen voornamelijk gebaseerd op gegevens uit laboratoriumtests. Rond het midden van dit decennium evolueerde het onderzoek en begon het elementen uit echte ongevallen in zijn methodologie te integreren.

Audi ontwikkelde daarom een eigen afdeling die ongevallen onderzoekt. De AARU, of Audi Accident Research Unit, werd opgericht in 1998. In samenwerking met artsen van de Universiteit van Regensburg analyseert het AARU nog steeds ongevalsgegevens en identificeert het mogelijkheden om de veiligheid van modellen in ontwikkeling te verbeteren.

De talrijke onderzoeken die door dit laboratorium zijn uitgevoerd, leidden tot de ontwikkeling van rijassistentiesystemen zoals Audi side assist, dat de dode hoek voor u in de gaten houdt bij onder meer het wisselen van rijstrook.

Meer dan 20.000 crashtesten per maand

Omdat het aantal modellen in de portfolio van Audi blijft toenemen en de carrosserieontwerpen complexer worden, zijn crashtests vandaag onmisbaar. Ze verbeteren de veiligheid van alle weggebruikers – van automobilisten tot voetgangers. Vrijwel alle soorten ongevallen zijn virtueel na te bootsen. Bij Audi zijn er meer dan 200 specialisten dagelijks mee in de weer. Elke maand voeren ze meer dan 20.000 simulaties uit. En omdat voorkomen beter is dan genezen, vinden die simulaties al heel vroeg in het ontwikkelingsproces plaats – soms zelfs tot twee jaar voor de bouw van het eerste prototype.