“Het is onze taak om het potentieel van morgen te benutten” > Design > Audi België
Audi België Design
“Het is onze taak om het potentieel van morgen te benutten”

“Het is onze taak om het potentieel van morgen te benutten”

Met de Audi grandsphere concept¹ als inspiratiebron heeft digitale kunstenaar Andrés Reisinger een fascinerend en tastbaar kunstwerk gemaakt, dat dit jaar op Design Miami/ zal worden gepresenteerd. In dit interview vertelt Reisinger hoe dit kunstwerk is ontstaan en wat de betekenis is van de levendige droomwereld.

Copy: Nadia Riaz-Ahmed – Foto: Michael Krosny, Reisinger Studio Leestijd: 5 min

¹Bij het hier afgebeelde voertuig gaat het om een conceptcar die niet als standaard model verkrijgbaar is.

Portret van Andrés Reisinger voor een beeldscherm dat een virtuele wereld laat zien.

Meneer Reisinger, u bent een van de beste digitale kunstenaars van onze tijd. Hoe begon uw carrière als designer?

In mijn jonge jaren, speelden al mijn vrienden videogames, maar ik wilde mijn tijd niet verspillen aan het spelen rollen die door anderen zijn bedacht. Ik wilde mijn eigen wereld creëren. Ik ben namelijk een dromer. Dus begon ik op jonge leeftijd al de mogelijkheden van digitale software te verkennen, mijn eigen ruimtes te creëren en mijn eigen visie om te zetten in realiteit.

 

U bent nu 32 jaar. Is uw visie inmiddels veranderd?

Goede visies veranderen altijd. Alles verandert voortdurend. Niets staat stil, en als dat het geval is, verdwijnt het. Alleen een visie die evolueert kan blijven bestaan. Hij past zich aan aan wie je bent, met alle energieën en turbulenties in je omgeving. Als kunstenaar ontdek ik mijzelf via mijn kunst. Want tot nu toe weet ik niet eens wie ik ben. Telkens wanneer ik iets creëer, leer ik meer over mijzelf. Voor mij is dat de essentie van kunst.

 

Is dat het aspect van kunst dat u het meest aanspreekt? Zelfkennis?

Ik houd van het idee dat mijn kunst, of het nu een installatie of een expositie is, het leven van mensen kan veranderen – hij beïnvloedt hun dag, onderbreekt hun routine, weet ze op de een of andere manier te raken, of laat ze even aan iets anders denken. Dit is een ontzettend waardevol aspect van kunst, design en alles wat creatief is. En als ik mensen met mijn kunst kan inspireren, dan heb ik het ultieme doel van alle creatieve dingen bereikt.


De stoel van het Audi grandsphere-concept wordt rechtop weergegeven.
Een scène uit Reisingers kunstwerk wordt getoond.

Het maakt dat we het onbeperkte potentieel van de toekomst willen benutten.

Andrés Reisinger

Als we het hebben over het kunstwerk dat u samen met Audi hebt gecreëerd: wat is het idee erachter?

Het simuleert de loop van een dag. Elke scène evolueert in de loops, van ochtend via zonsondergang tot nacht. Een gelijkenis voor veranderende stemmingen. Het werk is een ode aan de tijd, de lichtveranderingen en de zeer subtiele kleurtinten, die door de stand van de zon worden gecreëerd. De film toont de heel bijzondere en prachtige, subtiele dingen van het dagelijks leven, die wij echter niet veel tijd gunnen. Hij brengt ons ertoe dat we meer willen ontdekken, de wereld willen observeren en het onbeperkte potentieel van de toekomst willen benutten, voorbij onze horizon.

 

Het verbreden van de horizon is ook waar het bij de Audi grandsphere concept¹ om gaat. Hoe inspireerde deze conceptcar u bij met maken van uw digitale kunstwerk?

Voor mij gaat het bij de Audi grandsphere concept¹ meer om de belevenis dan om het autorijden – om het digitale en het persoonlijke. Ik herinner me dat de eerste inspiratie voortkwam uit het idee dat we ons dankzij geautomatiseerd rijden kunnen verplaatsen terwijl we naar onze omgeving en het landschap om ons heen kijken². Hieruit is het concept ontwikkeld van de schoonheid van de tijd, die voor ons beschikbaar is – gesymboliseerd door het licht, de zon. Bovendien inspireerden de drie verschillende zitposities mij om de loop van een dag te simuleren: rechtop bij helder daglicht, ontspannen bij zonsondergang, liggend bij het aanbreken van de dag. We hebben een gelijkenis gecreëerd. De scène die waarmee ik mij het meest associeer, is die van de spiegel in de ruimte, die de buitenwereld binnen reflecteert. Je ziet een bol met een plafond, maar door de spiegel zie je ook de lucht. Ik houd van deze verbinding tussen binnen en buiten.



Een architectonisch element van het kunstwerk wordt getoond.
Portret van Andrés Reisinger, zittend op een barkruk.

Het gaat erom de kleine, alledaagse momenten in het leven te waarderen

Andrés Reisinger

Welke boodschap wilt u daarmee overbrengen?

Vanuit het perspectief van kunstenaar zou ik kunnen uitleggen hoe ik data produceer of het kunstwerk vormgeef. Maar het is lastig om in woorden uit te drukken waar het voor staat. Het spreekt voor zich. Maar ik zou zeggen dat het kunstwerk het leven viert. Het gaat erom dat we de kleine, alledaagse momenten in het leven tewaarderen. Het verruimt perspectieven, vergroot de verbeeldingskracht en kijkt naar de dingen vanuit een andere invalshoek. Dit is een prachtige verwijzing naar de Audi grandsphere concept¹, die een visie ontwikkelt over hoe we in de toekomst zullen leven, reizen en wezenlijke ervaringen zullen opdoen als we door steden, landschappen, of de hele wereld reizen. De toekomst staat niet vast, maar biedt een onbeperkt potentieel. Het is onze taak om dit potentieel te benutten.


Een donkerblauwe hemel wordt weerspiegeld in een deel van het kunstwerk
De stoel van het Audi grandsphere concept wordt in de ontspannen positie weergegeven.
Andres Reisinger
 
De Audi grandsphere concept

De toekomst, made by Audi

Met de Audi grandsphere concept¹ geeft Audi een blik op hoe eersteklas automobiel comfort er in de toekomst uit zal zien: elektrisch, geautomatiseerd², intuïtief – en met veel individuele ruimte voor indrukwekkende belevenissen.

¹Bij het hier afgebeelde voertuig gaat het om een conceptcar die niet als seriemodel verkrijgbaar is.

²Bij de beschreven geautomatiseerde rijfuncties gaat het om technologieën die momenteel in ontwikkeling zijn, niet beschikbaar zijn voor seriemodellen en alleen functioneren binnen de systeemlimieten. Alle beschreven mogelijke toepassingsgebieden van technische systemen en functies zijn slechts een mogelijk concept en zijn afhankelijk van de respectieve wettelijke voorschriften in het betreffende land.