In Amsterdam prijkt een bijzondere Audi laadpaal met futuristische lijnen, die een nieuwe visie op mobiliteit belichaamt. Ze werd ontworpen door de Nederlandse Sabine Marcelis, een van de belangrijkste figuren van de hedendaagse designwereld.
Reflectie en transparantie
Een bijenkorf met glazen wanden die het gras weerspiegelen en lijkt te verdwijnen in het landschap. Dunne doorschijnende platen in het woestijnzand, die de zonsondergang weerspiegelen als een fata morgana. Speelse lichtbuizen die de klassieke kroonluchter vervangen, spiegels waarachter een bijzondere verlichting schuilgaat … De minimalistische, poëtische creaties van Sabine Marcelis kunnen op veel enthousiasme rekenen bij de gespecialiseerde pers en designliefhebbers. De Nederlandse ontwerpster, bekroond door Wallpaper tot designer van het jaar in 2020 en vervolgens door Monocle en Elle Déco in 2023, valt op door haar pure stijl en de intensiteit van haar creaties. Lichtspel, reflectie, transparantie, vluchtlijnen en optische effecten zijn haar favoriete elementen, met een bewust futuristische aanpak. Een sterke identiteit en een uniek universum die zorgden voor samenwerkingen met o.a. Stella McCartney, Fendi, Burberry, Céline, Ikea en Audi …
Fan van technologie
“Ik ben heel nieuwsgierig naar productieprocessen, ik wil ze begrijpen en ontdekken hoe je het maximum uit de materialen kunt halen. Ik ben geen ontwerper die gaat zitten, een schets maakt en zegt: 'Dit gaan we maken’. Het is eerder omgekeerd. Ik weet welk effect ik probeer te bereiken en we maken prototypes totdat dit effect is geoptimaliseerd. De uiteindelijke vorm is het resultaat van dit proces”. Door haar focus op techniek herinnert Sabine Marcelis ons eraan dat design niet alleen een kwestie is van esthetiek, maar ook van technologie en functionaliteit. Hierdoor kan ze veel aandacht besteden aan de grondstoffen en de meest geavanceerde innovaties: “In mijn atelier experimenteren we momenteel met tientallen verschillende materialen. We leven in een zeer spannende tijd dankzij al deze nieuwe duurzame materialen waarmee vroeger geen enkele ontwerper kon werken. Ze bieden ons ook de kans om objecten te ontwerpen die zelf elektriciteit kunnen opwekken of een extra functie hebben. Slimme materialen en objecten vormen zonder twijfel de toekomst van design.”
Tweede natuur
Sabine Marcelis is een vrouw van contrasten, die ervan houdt om de techniciteit van haar creaties te tonen op een uitgepuurde manier. Ze is ook gepassioneerd door de natuur en het milieu. Ze is geboren in Nederland, maar ging op tienjarige leeftijd in Nieuw-Zeeland wonen met haar familie. Uiteindelijk keerde ze terug naar haar roots om te studeren aan de Design Academy in Eindhoven. Door haar periode in Nieuw-Zeeland is ze zeer gehecht aan de puurheid van de elementen en landschappen, iets wat in al haar werken terug te vinden is. “Toen ik opgroeide, bracht ik veel tijd door in de buurt van de oceaan en in de bergen. De manier waarop het licht van de zon, de rimpelingen in de zee en de weerkaatsing van de sneeuw op de toppen met elkaar communiceren en zorgen voor schitterende, steeds veranderende momenten, heeft mij altijd geïnspireerd. In mijn werk probeer ik deze vergankelijke magie te vatten op kleinere schaal in objecten of installaties die weliswaar statisch zijn, maar die door het spel van licht, kleuren en materialen in beweging komen.”
Visionair project
Vertrekkend vanuit materialen en technische processen ontwierp Sabine Marcelis een Audi laadpaal speciaal voor Amsterdam. Voor de basis - een gitzwart blok met daarop de beroemde kruisen als symbool van de stad - gebruikte ze een 3D-zandprintmethode ontwikkeld door de Duitsers van Sandhelden. Op deze sokkel van duurzaam materiaal staat een doorschijnend glazen volume, met oranje tinten die de omliggende grachten en gevels reflecteren. Verborgen achter de wanden zorgen zonnepanelen voor extra energie in de laadpaal, die zowel voor wagens als elektrische fietsen gebruikt kan worden. Een visionair project in een stad waar de komende jaren elke 21 meter een laadpaal nodig zal zijn om te beantwoorden aan de toenemende vraag. En bovendien een bewijs van het engagement van Audi voor een toekomst van mobiliteit die efficiënt én geïntegreerd is in de leefomgeving.